kezdj bele az etióp kávék felfedezésébe

BLOG

Coffeetrip kávébabtól a csészédig

2023.10.31 00:11
Coffeetrip kávébabtól a csészédig

Egy Etióp Kávébab Érdekes Utazása: Etiópiából a Csészédbe

Az etióp kávé sokkal több, mint egy ital; ez egy utazás a gazdag történelem, kultúra és a magasfokú gasztronómia irányába. Az etióp kávé a világ kávékedvelőinek szívét és ízlelőbimbóit meghódította. Ritkaság számba megy már az a specialty pörkölő aki ne dolgozott volna etióp babokkal.

Gazdag Történelem

Etiópia a kávé szülőhelye, és a történelme ezzel a népszerű itallal fonódik össze.
A 10.000 alfaja az arabica kávénak ami mai napig vadon burjánzik az etióp magaslatokon bizonyítéka annak hogy ez a növény itt őshonos. Minden más kávétermelő országba a kávét mint pénztermelési forrást elhurcolták. A dohány és cukornádföldeket üzemeltető rabszolgamunkából meggazdagodó európaiak Etiópiából vittek kávét Braziliába Vietnámba és minden más ma ismert kávétermelő országba.
Egy másik bizonyíték arra, hogy Etiópia a kávé hazája, hogy a "kávé" szó is valószínűleg "Kaffa"-ból ered, egy etióp régióból, Etiópia délnyugati részéről.
A legenda szerint egy 9. századi kecskepásztor Kaldi fedezte fel a kávét, amikor észrevette, hogy kecskéi különösen energikusak lettek egy fa bizonyos bogyóit elfogyasztva. Kíváncsi volt, és maga is megkóstolta a bogyókat, azóta pedig a kávé történelem.
A valóság persze nem ilyen egyszerű. Etiópiában mai napig élnek természetközeli népek akik vadászattal és gyűjtögetéssel tartják fönn magukat. Ezek a népek az őszi hónapokban a kávécseresznyét is előszeretettel gyűjtik kosaraikba. Esténként a tűz körül törzsi szertartások és hosszas beszélgetések során szeretik a kávébogyókat fogyasztani, hogy minél tovább ébren maradjanak. a gyümölcs elfogyasztása után pedig a kávémagot a tűzre köpik. Az első kávépörkölés története talán innen ered. Tehát a kávé fogyasztás valójában az emberiséggel egy idős lehet, de az első kávé alapú ital csak a 10. században készülhetett el.

Termesztés és Szüret

Az etióp kávé útja az ország kávétermő régióinak, például Sidamo, Yirgacheffe, Jimma Limmu és Guji meredek lejtőin kezdődik. Ezek a régiók híresek sajátos kávéikról, és jól megkülönböztethető ízprofiljuk miatt autonóm kávétermelő régióként vannak elkönyvelve. A kávébokrok magas földrajzi magasságokon és az etióp esőerdőkben érzik legjobban magukat. Ezeken a vidékeken a kert végében mindenkinél akad 2-3 kávécserje, mert ott ideálisak a körülmények a kávétermesztéshez.

Az etióp kávét alapvetően hagyományos és organikus gazdálkodási módszerekkel termesztik.
Mellettük hamisbanánfákkal biztosítják a folyamatos vízellátást, így locsolni sem kell.
Szeptembertől januárig a kávébogyókat gondosan kézzel szüretelik, amikor elérik a megfelelő érettségi szintet és szép bíborvörösre változnak, hogy csak a legjobb bogyók jussanak további feldolgozási szakaszokhoz.
A szüret ideje tengerszint magasságtól függ. Szeptemberben az alacsonyabb területeken van a szüret mint Harrar, míg a 2500 méteres magaslatokon akár január végéig is húzódhat a betakarítás.

Feldolgozási Módszerek

Etiópia nemcsak a kávé különleges termőterületeiről híres, hanem különféle feldolgozási módokról is, amelyek az ízek sokféleségéhez járulnak hozzá. Bár a tradicionális módszerek a mosott és a száraz eljárás még mindig a legelterjedtebbek, mára az anaerob és honey fermentáció is kiemelkedő szerepet játszanak az etióp kávépiac diverzifikálásában.

  • Száraz Feldolgozás (Természetes):
    A száraz eljárás során, a cseresznyéket kiszórják afrikai bambusz ágyakra, hogy a napon 1-2 hét alatt megszáradjanak. Ahogy száradnak, a gyümölcs természetesen erjed, és boros és gyümölcsös ízekkel gazdagítja a szemeket. Ezt a módszert leggyakrabban olyan kávéterületeken használják ahol kevés a víz, mint Geisha vagy Sidamo.
    natural process Sidamo Bensa


  • Nedves/Mosott Feldolgozás:
    Itt a cseresznyéket lehántolják, hogy eltávolítsák a külső bőrt gyümölcsről, a kávébabot és a gyümölcshúst meghagyva. A szemeket aztán vízben erjesztik, majd kézi rásegítéssel eltávolítják a megmaradt nyálkát. Ezt a módszert leggyakrabban olyan Yirgacheffe kávékhoz használják, amelyek a világos, virágos és citrusos jegyekről ismertek és a tömör zömök kávébabok virágos citrusos ízjegyei kapnak így leginkább hangsúlyt.
    washed process yirgacheffe Buliya


  • Anaerob Fermentáció:
    Az anaerob fermentáció során a kávébogyókat hermetikusan lezárt tartályokban vagy zsákokban helyezik el, így a fermentáció oxigénhiányos körülmények között zajlik. Ez egy olyan technika, amely mély, bonyolult alkoholos ízeket eredményez. és az etióp kávék egyediségét tudja kihangsúlyozni, ha nincs túltolva. Az egyik tovább fejlesztett módszer a carbonic maceration. A 2005 óta ismert technikával, a kávécseresznyéket acéltartályokba helyezik, melybe széndioxidot pumpálnak, ezzel a módszerrel a hőmérséklet és a pH is szabályozhatóvá válik, hogy évről évre méginkább kontrollált legyen a kávé minősége.
    anaerobic fermentation yirgacheffe chelchelle

  • Honey Fermentáció:
    A honey fermentáció során a kávébogyókat lehántják és kis rakásokban, a napon hagyják száradni az erjedő gyümölcshúsban a kávébabokat. A procedúra alatt a babokon marad egy rész a gyümölcshúsból és a gyantaanyagból. A fermentáció során a gyantaanyag az ízeket mélyebbé és édesebbé teszi, olyan édeskés jegyekkel, mint a méz. A folyamat elején a massza sárga színű (Yellow Honey) majd bepirosodik (Red Honey) és végül befeketedik (Black Honey)
    Honey process Gujis Shakiso


Zöld Szemektől a Csészédbe

Miután a szemeket feldolgozták és megszáradtak, készen állnak a csomagolásra.
A feldolgozó üzembe kamionokkal hozzuk a kávékat a mosó/szárító állomásokról.
A feldolgozó üzemben 4 féle szortírozón megy át a kávé:

  • Gravitációs gép: Ez a gép a kávét dobálja, és a túl könnyű (kis sűrűségű szemeket szűri ki.
  • Colorsorter: Ez a gép a színben nem azonos szemeket lézeres technológiával szűri ki
  • ipari szita: Szem méret alapján válogatja szét a kávészemeket.
  • szalagmenti szemle: Itt 10-20 ember egy szalag mellett állva szűri ki azokat a szemeket amelyek esetleg átmentek a korábbi rostákon de valamiért mégse valók exportra.

Az így kezelt zöld kávébabokat szállítjuk világszerte található pörkölőkhöz, akik gondoskodnak róla, hogy kiemeljék az etióp kávé sajátos ízét.

roasting

A pörkölés egy művészet, és a babok pörkölési fokozata nagymértékben befolyásolja a kávé végső ízét. A világos pörkölés megőrzi a kávé virágos és gyümölcsös ízjegyeit, míg a sötétebb pörkölés előhozza az földesebb mogyorósabb, csokisabb, dohányosabb ízjegyeket.

Ha ezt a bejegyzést idáig elolvastad, akkor igazi etióp kávérajongó lehetsz!
Itt a te időd, hogy végig kóstold a teljes etióp kávépalettát. Csokistól a virágosig gyümölcsöstől a rumosig, minden ízvilágot megtalálsz a shopban!
És hogy ne legyen hiába, használd a BLOG10 kuponkódot hogy 10% kedvezménnyel vásárolhass minden nem akciós termék közül is!